Productie en Uitgifte Zilveren Herdenkingsmunten

De productie van zilveren herdenkingsmunten in Nederland is in handen van de Nederlandse Munt. Het Ministerie van Financiën is opdrachtgever. De Nederlandsche Bank is verantwoordelijk voor de distributie van de munten.
De officiële zilveren herdenkingsmunten worden geslagen in zeer beperkte oplage. De zilveren herdenkingsmunten moeten aan strikte richtlijnen voldoen die door het Ministerie van Financien en de Koning dienen te worden goedgekeurd.

Bijzondere munten van € 5 en € 10

Bijzondere herdeningsmunten worden uitgegeven ter herdenking van bepaalde gebeurtenissen of personen. Zij wijken in alle opzichten (nominale waarde, technische specificaties en beeldenaars) af van de circulatiemunten. Nederland heeft in de loop der jaren vele zeer bijzondere munten uitgegeven. Bijvoorbeeld bij het 50-jarig jubileum van het Wereld Natuur Fonds in 2011. In 2013 kwam het Koningstientje dat is uitgegeven ter gelegenheid van de inhuldiging van onze nieuwe Koning.

Historie

De gulden is eeuwenlang in Nederland gebruikt. Eerst nog van goud als 'gulden florijn', maar vanaf de zestiende eeuw van zilver. Na de provinciale guldens met een wapen op de ene kant en Pallas Athene op de andere kant, kreeg de gulden vanaf de 19e eeuw het portret van de regerende vorst.
Tot 1967 waren de guldenmunten van zilver, maar ze werden in de loop der tijd wel steeds kleiner. Daarna was de gulden van nikkel, maar werden er later nog wel herdenkingsmunten van 10 en 50 gulden uit zilver geslagen. De cataloguswaarde van deze zilveren munten varieert vanaf de zilverwaarde voor niet-schaarse exemplaren tot duizenden euro’s voor zeldzame munten.

Zilveren herdenkingsmunten

Onder Juliana werden in 1970 en 1973 de eerste zilveren herdenkingsmunten van tien gulden geslagen. Weliswaar in hetzelfde grote formaat van de oudere rijksdaalders (25 gram, 38 mm), maar van een lager gehalte muntzilver (72%). Onder Koningin Beatrix werden vanaf 1994 ook zilveren herdenkingstientjes geslagen, maar kleiner (33 mm) en lichter (15 gram). Na de invoering van de Euro kwamen er vanaf 2002 herdenkingstientjes en vijfjes van zilver, alsmede nieuwe gouden tientjes.

De Zilveren Herdenkingsmunten

Van Schets tot Stempel - Zilveren Herdenkingsmunt

Met bijzondere munten van € 5 of € 10 kunt u alleen in Nederland betalen.
Deze munten zijn gemaakt van zilver of verzilverd koper. De oplage van deze munten is klein.